sobota, 9 sierpnia 2014

Jak sie nie ma...

_ Specjalnie dla Gosi:)_

aż mi aparat zaparowało ;)

Misz masz ryżowy :)
 
Składniki, czyli coś co masz pod ręką, na przykład:
- kalafior wielkości męskiej pięści (reszta poszła wcześniej do zupy)
- Garść groszku cukrowego (bo akurat rośnie w ogródku)
- 1 filet z kurczaka
- mała garść suszonych grzybów (suszone w ilościach hurtowych zeszłej jesieni)
- ryż jaśminowy (nowe, pyszne odkrycie!)
- pęczek babki pierzastej (TAK! BABKI!:)))) kupiłam kiedyś sadzonkę i rośnie pyszna!;)
- 100 ml śmietany 30%
- ulubione przyprawy w stylu: szałwia, pietruszka, cząber, czosnek

Nastawić wodę na ryż, gdy się będzie gotowała, posolić, wrzucić ryż i rozdrobniony kalafior. Suszone grzyby rozdrobnić, wrzucić do miseczki i zalać wrzącą wodą.
W tym czasie rozgrzać patelnię, dodać łyżkę oliwy i wrzucić na patelnię
pokrojonego kurczaka i mocno go zrumienić, następnie wrzucić posiekaną babkę i groszek, chwilę smażyć a potem to już wlać grzybki, pogotować chwilę, dodać  śmietanę i przyprawy, podgotować aż sos trochę zgęstnieje.
Jak się ryż ugotuje, odcedzić i wrzucić do sosu, wymieszać i podawać. Wszystko!:)  
-->

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz