poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Ziemniaki - przegląd posiadanych gatunków

Sadzeniaki z 2014 roku przygotowują się!
Sadzeniaki z zeszłego roku się podsuszają i puszczają pędy. W tej chwili jestem w posiadaniu 12 gatunków ciekawych ziemniaków. Z tego 5 gatunków sprawdzonych a reszta będzie tegorocznym testem:)

Dokonam więc opisu tych gatunków i porównam na jesień - zobaczymy co i ile wyrośnie.
   To co zostało z zeszłego roku:

Rosalind 
 (mam nadzieję że dobrze zapamiętałam nazwę..)
Pochodzenie sadzeniaka: W zeszłym roku chodząc po targu, zauważyłam fajnego, starszego pana-rolnika, sprzedającego ziemniaki o różowej skórce. Bardzo zachwalał! Ja nieufna takim targowym przechwałkom, kupiłam 5kg. Kosztowały w sezonie bodajże 2zł/kg (obok ziemniaków tzw. zwykłych z ceną 0,6zł/kg) więc cena była niezachęcająca, ale przyjechałam do domu, ugotowałam i wpadłam w zachwyt!
Smak i do czego: Przepyszne!!! Połowa siatki została skonsumowana a reszta na sadzeniaki.
Moje obserwacje: Znakomite z wody, na fryty czy puree!!! fajna odmiana z różową skórką i żółtym miąższem.


Highland burgundy red BIO
Pochodzenie sadzeniaka: potomstwo ziemniaków przygotowanych wcześniej prawdziwych sadzeniaków ze 2013 ze sklepu internetowego z "niemcowni"
Info o ziemniaku z sieci: nie wytrzyma temperatury poniżej 5*C; pochodzi z ok.1936roku, odmiana średnia/późna; Ø 20-35mm.
Moje obserwacje: bardzo nieodporne na jakiegoś typu zgniliznę (chyba bakterioza pierścieniowa, nie wiem nie znam się...) - przede wszystkim po kilku dniach od wykopania i trzymania w suchym kartonie zaczęły gnić w środku... Nie wiem czy się nadają na dłuższe przechowywanie i konsumpcję czy od razu po wykopaniu? Zobaczymy w tym roku. Ziemniaków z innym niż biały i żółty miąższ absolutnie nie polecam z wody... Za to polecam bardzo mocno na frytki czy zapiekankę - bardzo dobre, słodkawe, zdecydowanie różnią się od znanych ziemniaków, ale w sposób pozytywny - przeciętny zjadacz ziemniaka myślę polubi :)) no i ten wygląd! niesamowity! Na szczęście NA RAZIE nornice i ślimaki się chyba dały nabrać, bo takiego czegoś to jeszcze nie widziały i nie tknęły "tego dziwnego, różowego CUŚ" ;) Z 3 krzaków zebraliśmy dość mało - ale u mnie z racji niesamowicie żyznej ziemi wyszły niektóre wielkie - ok.15-20cm długości.


 Blaue Schweden
inne nazwy  Congo, Idaho Blue, Blue Congo, Blaue Kongo, Gfohler Blaue, Sharons Blue
Pochodzenie sadzeniaka: potomstwo ziemniaków przygotowanych wcześniej  sadzeniaków z 2013r. ze sklepu internetowego z "niemcowni"
Info o ziemniaku z sieci: odmiana średnia do późnej; Ziemniak: okrągłe lub owalne, średnich i dużych ziemniaków; wielkość: Ø 35-65mmSmak: orzechowy; Zastosowanie: pieczenie, pierogi, kluski, frytki, pure. Zachowuje nawet po ugotowaniu niebieski kolor. Jest to jeden ze starych odmian ziemniaka i prawdopodobnie pochodzi z Ameryki Południowej - jest tam do dziś uprawiane w wysokich regionach górskich do 1400 mnpm. Znany w Europie od ok.1936r.; .
Moje obserwacje: Fajny kartofel - niezwykle dekoracyjna bulwa, zakwitł na fioletowo, a potem pojawiły się nasionka (byłam w szoku;) Jesienią wyrosły na prawdę wielkie bulwy ważące nawet 300-400g ;) Ślimory i nornice nie tknęły.
Z wody okropny.. wodnisty, płaski, "rozcieńczony" smak. Przez to na początku byłam bardzo zawiedziona.. Ale dałam szansę, spróbowałam w innej formie i okazały się znakomite jako frytki! Zrobiłam nawet kluski, ale niestety kolor się wygotował  przy wstępnym gotowaniu ziemniaków. Po dodaniu zwykłej skrobi wyszły piękne! Takie prawie porcelanowe o delikatnym odcieniu fioletu:)  I bardzo smaczne! Myślę, że lepsze będą z pary - potem kluchy zrobimy:) Wszystko przed nami!



Arielle
Pochodzenie sadzeniaka: potomstwo ziemniaków przygotowanych wcześniej prawdziwych sadzeniaków ze 2013 ze sklepu internetowego z "niemcowni"
Info o ziemniaku z sieci: jest bardzo dobrze znana i lubiana na rynku niemieckim; pochodzi z Holandii z 2002 r.  Odmiana bardzo wczesna, miąższ żółty, kształt delikatnie wydłużony o Ø 35-55mm.
PODOBNO: Bardzo delikatna w smaku ;) U mnie kolejna odmiana, która została zeżarta przez nornice tym razem.. Ale u mamuśki przetrwała, więc zostawiliśmy na sadzeniaki.
(brak zdjęć niestety)


Bamberger - dokładnie Bamberger Hörnchen
Pochodzenie sadzeniaka: potomstwo ziemniaków przygotowanych wcześniej prawdziwych sadzeniaków ze 2013 ze sklepu internetowego z "niemcowni"
Info o ziemniaku z sieci: Pochodzi z Bambergu we Frankonii, znany od 1870. Odmiana średniowczesna, podłużna, skórka lekko różowa, miąższ żółty, długość 5-15cm :)))
U mnie: - Najbardziej uwielbione przez ślimaki i nornice. Najpierw ślimaki zeżarły część naziemną, a nornice dokonały reszty. Mam sadzeniaki tylko dlatego, że uchowały się u mamuśki i dzięki jej za to! Z 1 sadzeniaka mamuśka zebrała ok.10 małych bulwek. Niestety nie zostały skonsumowane bo było za mało - w tym roku będzie więcej, więc zobaczymy :))
(brak zdjęć niestety)

Linda BIO
Pochodzenie sadzeniaka: potomstwo ziemniaków przygotowanych wcześniej prawdziwych sadzeniaków ze 2013 ze sklepu internetowego z "niemcowni"
Info o ziemniaku z sieci:
Po zjedzeniu brambergera podziemne głodomory zajęły się podskubywaniem tego ziemniaka. Jak je wykopałam na jesień wielkie bulwy były podgryzione (tak jakby ziemniak był poprzycierany na tarce), na szczęście były też mniejsze. Ziemniak w sumie w porządku, fajny z wody, jakiś achów i bicia pokłonów nie było, ale fany, duży, twardy i jakby bardziej suchy - dużo skrobi chyba:)


A teraz nowe tegoroczne "prezenciki" do wytestowania (zdjęcia ze stron internetowych podanych na końcu):


Laura BIO
 Odmiana z Niemiec, bardzo późna, dobra na frytki z dużą ilością skrobii, 
okrągłe lub podłużne 35-60mm; podobno jedna z najsmaczniejszych odmian :)


Rosara BIO
Odmiana z 1990r; Niemcy; bardzo wczesny do wczesnego. Ziemniak: owalny, Ø 35-55mm, fajna gładziutka, różowa skórka i jasny żółty miąższ. Uniwersalne. Bulwy średniej wielkości, podłużno-owalne, skórka czerwona, miąższ żółty, oczka płytkie. Wysoko plonująca odmiana o podwyższonej odporności na rizoktoniozę i rdzawą plamistość miąższu. Wybitne walory smakowe. Nie ciemnieje po ugotowaniu. Zawartość skrobi ok. 12-13%. Typ kulinarny B. Odporna na metrybuzynę. Wymagania glebowe średnie do niskich.



Rote Emmalie BIO
Red Emmalie pochodzi z 2004; średnio wczesny do wczesnego; wydłużony owalne; skórka czerwonawa, częściowo gładka, miąższ różowy :) Rozmiar: 20-55mm)

Rosa Tannenzapfen 
inne nazwy: Pink fir Apple/Corne du Gatte. Pochodzi z Niemiec znany już ok. 1850roku , wydłużona skórka, 40-120mm długości, odmiana bardzo późna


Miss Blush
 inne nazwy: panna zarumieniona ;) Ziemniak pochodzący z Anglii, żółtym miąższu i żółto-czerwoną skórką; odmiana średnio wczesna, okrągłe bulwy Ø 20-55mm.


Smily
Nowa zupełnie odmiana ziemniaka o żółtym miąższu i żółto-czerwoną skórką, średnio wczesna; ziemniak: okrągły lub lekko owalny, rozmiar: Średni do dużego (Ø 35-65mm). PODOBNO niesamowicie smaczny! Już się nie mogę doczekać :)



Źródła tekstu i zdjęć: 
http://www.solanapolska.pl/pl/
http://biogartenversand.de/
http://www.kartoffel-mueller.de/
http://biogartenversand.de
http://www.preva.co.uk 
http://www.lalegumiere.fr
http://www.labonnegraine.com/



a w  marzeniach jeszcze Kalber Rotstange, Arran Victory, Schwarze Ungarin, Kerrs Pink, Mayan Gold
kiedyś!  

 :)


-->

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz