Kolejna propozycja tym razem przepisu ala' babka:)
Chyba najszybsze w przygotowaniu ciasto na świecie..Babeczki wychodzą przepysznie, czekoladowo-żurawinowo-orzechowo-orzechowe:)
Muffinki waniliowe z orzechami, czekoladą i żurawiną
(z przepisu izi orzechowy;p )
Składniki na ok.20 babeczek:
4 jajka
20 dag mąki
20 dag margaryny
15 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 opakowanie cukru z wanilią
garść suszonej żurawiny (można zamienić też na rodzynki)
10 dag orzechów włoskich
10 dag migdałów
5 dag białej czekolady
5 dag ciemnej czekolady
ja dodałam jeszcze 5 łyżeczek Whisky należącą do MW (który widząc jak wlewam JEGO WHISKY do ciasta zrobił minę jakbym mu ją do zlewu wylewała:D No tak. FACECI!:)
Jak to się robi:
Orzechy włoskie i migdały (tańszą wersją jest kupienie migdałów w "skorupce" - przychodzimy do domu, nastawiamy wodę, zalewamy wrzątkiem i bach, obieramy z brązowej skórki;) posiekać, uprażyć na patelni i ostudzić. Do wysokiej miski wrzucić miękką margarynę, cukier, jajka, mąkę przesianą z proszkiem i sodą, alkohol, i zmiksować (ciasto będzie wyglądało jak krem).
Na końcu wrzucić orzechy włoskie, migdały, posiekaną czekoladę i posiekaną żurawinkę. Wszystko razem wymieszać, wyłożyć na blachę i piec 30-35 min w temp. 170* C. Muffinki nie wyrastają aż tak, z powodu ich ciękości, ale smak super:)
Jeśli chcesz przygotować zwykłe ciasto zamiast muffinek, wtedy piecze się ono 60 minut:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz