czwartek, 4 marca 2010

Muffiny czekoladowo-żurawinowo-orzechowo-orzechowe:)

Kolejna propozycja tym razem przepisu ala' babka:)
Chyba najszybsze w przygotowaniu ciasto na świecie..Babeczki wychodzą przepysznie, czekoladowo-żurawinowo-orzechowo-orzechowe:)



 


Muffinki waniliowe z orzechami, czekoladą i żurawiną
(z przepisu izi orzechowy;p )

Składniki na ok.20 babeczek:

4 jajka
20 dag mąki

20 dag margaryny

15 dag cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1 opakowanie cukru z wanilią

garść
suszonej żurawiny (można zamienić też na rodzynki)
10 dag orzechów włoskich
10 dag migdałów
5 dag białej czekolady

5 dag ciemnej czekolady
ja dodałam jeszcze 5 łyżeczek Whisky należącą do MW (który widząc jak wlewam JEGO WHISKY do ciasta zrobił minę jakbym mu ją do zlewu wylewała:D No tak. FACECI!:)

Jak to się robi:
Orzechy włoskie i migdały (tańszą wersją jest kupienie migdałów w "skorupce" - przychodzimy do domu, nastawiamy wodę, zalewamy wrzątkiem i bach, obieramy z brązowej skórki;) posiekać, uprażyć na patelni i ostudzić. Do wysokiej miski wrzucić miękką margarynę, cukier, jajka, mąkę przesianą z proszkiem i sodą, alkohol, i zmiksować (ciasto będzie wyglądało jak krem).


Na końcu wrzucić orzechy włoskie, migdały, posiekaną czekoladę i posiekaną żurawinkę. Wszystko razem wymieszać, wyłożyć na blachę i piec 30-35 min w temp. 170* C. Muffinki nie wyrastają aż tak, z powodu ich ciękości, ale smak super:)
Jeśli chcesz przygotować zwykłe ciasto zamiast muffinek, wtedy piecze się ono 60 minut:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz