sobota, 24 kwietnia 2010

Empanadas para chico y chica

Hiszpańskie klimaty dotarły do mnie na wiosnę. Więc oto propozycja na szybki obiad. Niezwykle proste i zarazem smaczne:) Składniki na ciasto wzięłam z Kuchni w USA a na farsz z Disney FamilyFun.

Empanadas z serem, szynką i pietruszką
Składniki na 4 duże Empanadas:
Ciasto
2 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1/4 szklanki masła, zimnego, pokrojonego na małe kawałeczki
1/2 szklanki zimnej wody

Farsz
5 plasterków ulubionej szynki
3 plasterki sera żółtego
2 łyżki kwaśnej śmietany (dałam 12%)
2 łyżki bułki tartej
1 cebula
1 małe jajko
1 łyżka siekanej natki pietruszki

Jak zrobić?
Suche składniki na ciasto zmieszać, dodać zimne masło, wodę, szybko zagnieść i wstawić do zamrażalnika na 10-25 min. Cebulę pokroić, usmażyć i odstawić do ostygnięcia. Szynkę, ser posiekać, zmieszać razem, dodać pietruszkę. Jajko roztrzepać, odlać łyżeczkę (będzie potrzebna do wysmarowania empanad przed pieczeniem) resztę połączyć ze śmietaną. Do sera, szynki i pietruszki dodać roztrzepane jajko ze śmietaną, cebulę i bułkę tartą, wszystko razem wymieszać. Piekarnik nagrzać do 190*C. Ciasto wyjąć z zamrażarki, podzielić na 4 części każdą część, rozwałkować na gr. ok.3mm, nałożyć farsz, zalepić, wysmarować pozostałym jajkiem iiiii... siup do piekarnika. Po 20-30min chuchać i SZAMAĆ:)

¡Buen provecho! ¡Buen apetito!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz