A dla wszystkich wielbicieli kardamonu i "babkopodobnego" ciacha przedstawiam przepis na naprawdę znakomite do kawy ciasto z kardamonem:) Aż się zdziwiłam że również MW smakowało to ciacho.. Był nim wręcz zachwycony!:) I to wszystko dzięki tym małym 12nasionkom:)
Przepis (przeliczony na polski i proporcjonalnie troszkę zminejszony) pochodzi z dawno już odkrytej przeze mnie strony Marthy Stewart:)
Ciasto kardamonowe - idealne do kawy
Składniki:
POSYPKA:
18 ziaren kardamonu
2 3/4 szklanki mąki
1 szklanka cukru brązowego
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka miękkiego masła
CIASTO:
2 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu -- mielony
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki miękkiego masła
1 1/4 szklanki cukru
3 sztuki jajka
1 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka waniliowy ekstrakt
1. Rozgrzać piekarnik do 170*C (350F). Na suchej patelni usmażyć ziarna kardamonu aż wydobędzie się zapach, poczekać aż ostygną i zmielić w młynku lub utłuc w moździerzu.
2. Zrobić kruszonkę: zmieszać cukier, mąkę, połowę kardamonu i sól w naczyniu, dodać miękkie masło i razem wszystko zmiksować.
3. Formę na ciasto wysmarować tłuszczem i odstawić w chłodne miejsce przynajmniej na 10 minut.
4. Zrobić ciasto:
- Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, resztę kardamonu i sól zmieszać i przesiać w misce.
- W osobnej misce utrzeć mikserem na średnich obrotach masło z cukrem.
- Do masła dodawać po 1 jajku - każde z nich ubijać po minucie
- miksować na średnich obrotach aż masa będzie puszysta.
- dodawać stopniowo na przemian mixu z mąką i jogurt.
5. Połowę ciasta przełożyć do formy posypać połową kruszonki. Na to wyłożyć resztę ciasta i posypać resztą kruszonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz