czwartek, 24 marca 2011

makaron "prawie" po włosku

W dalszym ciągu przekonuję się, że w kuchni warto jest trochę poszaleć i wypróbować z pozoru dziwne połączenia składników w potrawach. Tak było dziś z pomysłem na mięso mielone. W dalszym ciągu przeglądam stronę Marthy Stewart by znaleźć tam jakieś nowe smaki i nowe pyszności:) Wypróbowałam już amerykańskie pancakes'y a dziś przyszła pora na mięso. I mimo, że po amerykańsku nie jest, to naprawdę polecam dodać pieprzu cayenne i więcej czosnku - wyjdzie smak do tej pory dla mnie nie spotykany - pieprz cayenne i mleko - kremowo pikantny. Naprawdę pyszne!



(zdjęć niestety  tym razem nie ma - nim sobie o tym przypomniałąm makron został skonsumowany;pp)

A oto przepis na 5 głodnych osób:

Sos kremowo-pomidorowy
do makaronu

 Składniki:
1/2 szklanki startej marchewki
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
4 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
40 dag mięsa mielonego
pomidory w puszce
1/2 szklanki mleka
sól 
pieprz
pieprz cayenne
liść laurowy
1/2 łyżki tymianku
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:
  1. Na patelni rozgrzać oliwę i masło. Wrzucić marchewkę, pokrojoną cebulę i starty czosnek. Smażyć ok. 10min na średnim ogniu po czym wrzucić mięso i smażyć, aż zmieni kolor.
  2. Wlać rozdrobnione pomidory razem z zalewą, podgotować ok. 5minut po czym dodać mleko i wszystkie przyprawy. 
  3. Gotować do czasu aż sos zgęstnieje, dosmakować i podawać z ulubionym makaronem:)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz