piątek, 8 kwietnia 2011

Bułeczki z czekoladą

Dziś przedstawiam przepis na dziecinnie łatwe i superszybkie bułeczki czekoladowe. Ale uwaga! Najlepsze jeszcze ciepłe:)


Oto przepis na 9 bułeczek pochodzący z książeczki "Z kuchennej pułeczki - Czekolada" autorstwa Jacqeline Bellefontaine:

Czekoladowe bułeczki

Składniki:
22,5 dag przesianej mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek masła
1 łyżka cukru
ok. 150ml mleka
5 dag czekoladowych groszków lub posiekanej czekolady

Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nastawić na 220*C.
  2. Mąkę i proszek przesiać do miski, dodać rozdrobnione masło i zetrzeć palcami - aż będzie przypominać zacierkę.
  3. Dodać cukier i czekoladę
  4. Wlać tyle mleka by wyrobić miękkie ciasto.
  5. Rozwałkować ciasto na grubość ok.2,5cm na oprószonej mąką stolnicy tworząc prostokąt i podzielić na 9części.
  6. Kawałki wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę i włożyć do pieca na 10-12min. aż wyrosną i będą złociste.
  7. Po upieczeniu można środek wysmarować bitą śmietaną:)
Smacznego!:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz