Dziś przedstawiam przepis na dziecinnie łatwe i superszybkie bułeczki czekoladowe. Ale uwaga! Najlepsze jeszcze ciepłe:)
Oto przepis na 9 bułeczek pochodzący z książeczki "Z kuchennej pułeczki - Czekolada" autorstwa Jacqeline Bellefontaine:
Czekoladowe bułeczki
Składniki:
22,5 dag przesianej mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek masła
1 łyżka cukru
ok. 150ml mleka
5 dag czekoladowych groszków lub posiekanej czekolady
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nastawić na 220*C.
- Mąkę i proszek przesiać do miski, dodać rozdrobnione masło i zetrzeć palcami - aż będzie przypominać zacierkę.
- Dodać cukier i czekoladę
- Wlać tyle mleka by wyrobić miękkie ciasto.
- Rozwałkować ciasto na grubość ok.2,5cm na oprószonej mąką stolnicy tworząc prostokąt i podzielić na 9części.
- Kawałki wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę i włożyć do pieca na 10-12min. aż wyrosną i będą złociste.
- Po upieczeniu można środek wysmarować bitą śmietaną:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz