środa, 29 maja 2013

"Łopatka na korzonkach"

  Zupełnie zaskakujący i ostatnio mój ulubiony smak: mieszanie potraw słonych z przyprawami jak z piernika. Tak na prawdę jest niewiele potraw, które wywołują u mnie taką przyjemność smakową, a ta właśnie to tego ścisłego grona należy: wieprzowina z goździkami, zielem angielskim, cynamonem z marchewką i kapustą + do tego makaron. Też dlatego, że uwielbiam prócz smaku czuć zapach potrawy. Nie wiem czy bym to zrobiła, gdybym znalazła to w jakiejś książce z przepisami. Ale spróbowałam kiedyś - bo próbować chcę wszystkiego - i postanowiłam sama zrobić z tego co tam wyczułam.
  Może to danie nie wygląda spektakularnie, ale jeśli chcecie zjeść coś pysznego, innego, zaskakującego, polecam koniecznie wypróbować!:)

Łopatka na korzonkach

Składniki:
50 dag łopatki wieprzowej
4 zielone liście z młodej kapusty
1 młoda, mała marchewka
3 ząbki czosnku
4 goździki
5 kuleczek ziela angielskiego
pół łyżeczki kwiatu gałki muszkatołowej
pół łyżeczki cynamonu
10 ziarenek czerwonego pieprzu
3 łyżki masła
3 łyżki natki pietruszki
3 łyżki mąki - najlepiej chlebowej lub typ 700-1600
sól
szklanka wody
makaron

Jak to zrobić:
1. Przygotować masę korzenną: gałkę muszkatu, cynamon, goździki, ziele angielskie i pieprz utłuc w moździerzu, dodać do tego czosnek i maggi, utłuc razem z przyprawami i dobrze wymieszać.
2. Liście kapusty poszatkować, wrzucić do miseczki, zalać wrzącą wodą i przykryć. Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach.
3. Mięso pokroić na małe części, natrzeć masą korzenną i włożyć na 30minut do 1 godziny do lodówki. 
4. Ugotować makaron al dente.
5. Po tym czasie kawałki mięsa obtoczyć w mące i smażyć na maśle, aż się zarumienią. 
6. Do usmażonego mięsa wrzucić marchewkę i odsączoną kapustę, podsmażyć 4 minuty i wlać szklankę wody.
7. Odparować sos z mięsem do połowy, dodać ugotowany makaron oraz natkę pietruszki, wymieszać i
podgotować jeszcze ok.5 minut.
8. Wcinać i delektować się smakiem:)



-->

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz