środa, 15 maja 2013

Słodki panieński

Miałyśmy sobie wszystkie na panieńskie M. założyć opaski z uszami myszki Miki. Niestety w sklepie zabrakło. Miało być z przymrużeniem oka, więc powstało kwiatków z filcu: 10 różowych i 1 duży kremowy dla Pani Młodej:) Plus na rozgrzewkę - pasujący słodkością idealnie do opasek - likier Biała Anielica - mleczny, słodki, kokosowy i rozpływający się w ustach. Do picia i polewania lodów idealny:)


Likier Biała Anielica
składniki:
1 świeży kokos
0,5 l brązowego rumu
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
łyżeczka esencji waniliowej

Przygotowanie:
1. Kokos, którego będziemy używać, musi być świeży i zawierać jak najwięcej wody kokosowej (właśnie taki "chlupoczący" wybierzmy w sklepie). Rozprawiamy się zatem ze świeżym kokosem, wylewając wodę kokosową do szklanego słoja, następnie wyciągamy miąższ i szatkujemy blenderem do koktajli z dodatkiem esencji waniliowej.
2. Do kokosa dodajemy rum, mieszamy, zakręcamy szczelnie i odstawiamy na 7 dni, codziennie wstrząsając.
3. Po tygodniu przeciskamy przez gazę, (kokos używamy do ciasta) wlewamy mleko skondensowane, dobrze mieszamy i odstawiamy na 1 dzień do lodówki.

Pyszny likier na wieczór Panieński lub do polania lodów!:))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz