niedziela, 17 marca 2013

Melting Moments

Kakaową przyjemność osiąga się przez zjedzenie tych kruchych, ciasteczek :) Co prawda na przyszłość trzeba dać mniej kakao a więcej cukru pudru, bo ci, którzy lubią słodkości będą trochę zawiedzeni. Ale ci, którzy lubią bardzo kakao, tak jak ja będą zachwyceni :) Nie są gorzkie ale bardzo hmmm.. głębokie w smaku? Dla tych pierwszych, wystarczy zanurzyć ciasteczka w białej czekoladzie i smaki się wyrównają.
Upieczone specjalnie na urodziny cioci. Na prawdę rozpływają się w ustach:)) Pyszne!



Ciasteczka robiłam według przepisu ze strony Good Food Channel. Bez wypełnienia w środku. A przepis jest bez jajek.
A oto przepis:


Chocolate mousse melting moments (bez chocolate mousse ;)

Składniki:
  • 250g miękkiego masła
  • 60g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250g mąki
  • 50g mąki kukurydzianej
  • 60g ciemnego kakao 
  1. Miękkie masło wraz z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym zmiksować na puszystą masę.
  2. Powoli dodawać kakao zmieszane z mąkami.
  3. Dobrze zmieszaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, po czym włożyć na 15 minut do lodówki.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 12-15 minut.
  5. Po wystudzeniu zanurzać w białej czekoladzie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz